Nästan var fjärde vuxen person i Australien och Storbritannien hade redan 2003 tagit steget mot frivillig enkelhet. För de flesta handlar det inte om att stå utanför samhället, utan bara att leva i det på ett annat sätt.

Efter Åsa Axelssons bok “Jag lämnar Ekorrhjulet – ett liv utan lönearbete“, tog debatten fart i Sverige. Är det okej att växla ner och vad får det för konsekvenser för individ och samhälle. Vissa väljer att helt sluta jobba, medan andra går ner i tid eller byter till ett mindre krävande jobb, som kanske samtidigt känns mer meningsfullt. Några väljer att flytta ut på landet för att bli självförsörjande, medan det för andra handlar om att minska sin konsumtion för att frigöra tid.

Charlotta Hedberg är forskare vid Umeå universitet och hon har under en tid intresserat sig för just downshifting och frivillig enkelhet. Nu startar hon och några kollegor ett forskningsprojekt för att ta reda på mer om downshiftaren. I detta avsnitt pratar vi om varför det provocerar, om stressen i vårt samhälle och den frihet och lycka som många downshiftare upplever. Vi pratar om utmaningarna det ställer på samhället och såklart om klimateffekten.

Elin Leyonberg