Tänk att kunna jämföra olika matvarors klimatpåverkan, direkt i självskannern. Idén har redan fått ett miljöpris och nu väntar en spänd avgångsstudent på att exjobbet ska bli verklighet i butikerna.

Att handla klimatsmart i matvaruaffären är ofta en stor utmaning. Men nu har Felicia Evaldsson, nyutexaminerad student från Designhögskolan i Umeå, kommit på en lösning. Genom att samla all den information som finns om en vara i självskannern, ska kunden lätt kunna jämföra olika varors klimatpåverkan. Man kan se vilken livsmedelsmärkning produkten har, om den är nyckelhålsmärkt och bra för hälsan eller exempelvis kravmärkt. Men också hur mycket koldioxid den släppt ut, hur djuren haft det och arbetsvillkor vid produktionen.

Examensjobbet har gjorts i samarbete med bland annat Coop och Felicia Evaldsson hoppas på en implementering i deras butiker.

-All information finns redan där ute och självskannern har vanligt Androidsystem, så det är egentligen bara att uppgradera systemet, säger Felicia hoppfullt.

Kolla in klippet för att se hur det funkar!