Så testar du ditt klimatavtryck

11 juni 2019

Att testa sitt eget klimatavtryck kan vara första steget mot en mer hållbar och klimatsmart livsstil. När du vet hur mycket du släpper ut genom olika beteenden är det också lättare att ta beslut som effektivt skär ner på ditt eget klimatavtryck.  

– För att lösa den här klimatkrisen måste vi halvera vårt koldioxidavtryck senast 2030. Så första steget är att ta reda på ditt eget fotavtryck och hur du kan minska det, säger Robert Sabelström, vd för klimatkalkylatorn ClimateHero.

Det är lätt att fastna i detaljer, som att plastbanta till varje pris eller att aldrig mer äta mejeriprodukter. Men ofta är det andra saker som har större klimatnytta. Som att inte ta bilen till affären eller att välja tåg oftare framför flyg. Och det spelar roll vad vi som individer gör menar Robert Sabelström.

– Över 50 procent av de globala utsläppen av växthusgaser kommer från bara 10 procent av världens befolkning. Det är de 10 procent som vi tillhör. Det är våran livsstil och vår konsumtion som driver på den här krisen. Så det bästa är att börja med dig själv och se hur du kan minska ditt fotavtryck och sedan försöka påverka dina vänner och din familj att göra det samma. I slutändan så kan alla de här mindre förändringarna faktiskt vara en del av lösningen.

Elin Leyonberg

Robert Sabelström är vd för ClimateHero, en sajt där du kan testa ditt klimatavtryck och få förslag på förbättringar.

Kommentatorsfältet stängt