Varje år slängs 1,3 miljoner ton mat enligt Naturvårdsverket och matsvinnet står för tre procent av Sveriges årliga utsläpp av växthusgaser. 

– När jag såg vad som slängs, att det inte är rutten frukt, utan varor som är helt tjänliga så kände jag att det här är inte svårt för mig att göra. 

I episod 11 pratar vi matsvinn och dumpstring med instagramprofilen Dumsterdivan. 

Att dumpstra betyder att man hänger över en container för att rädda något som är slängt. Ofta handlar det om att rädda mat som butikerna slänger. Och det är mycket mat som slängs enligt Dumpsterdivan. Hennes flöde på Instagram fylls av fina bilder på den mat hon samlat in. 

– Man tror ju att det ska vara superäckliga grejer, men det är ju inte så. Butiken slänger när de ser att det inte går att sälja. Som bananerna vi hittar är inte de mest färska, men inuti är de fortfarande fina. 

En typisk kväll kan hon exempelvis hitta flera nät med citrusfrukter där en apelsin av tjugo är dålig. Ekologiska bananer finns i överflöd, bananer som fått någon enstaka brun fläck och därmed är svåra att sälja. Stora mängder kött och mängder med bröd är också varor som slängs.

– Jag äter bättre nu än jag gjorde innan, mycker mer krav och ekologiskt. Och även mer varierat, säger Dumpsterdivan.  

Det är oklart vad lagen säger om dumpstring, många experter anser att det är olagligt att dumpstra, medan andra menar att det inte är det så länge man inte bryter sig in eller tar något av värde. Frågan har ännu inte prövats i svensk domstol.

Elin Leyonberg