Solel året om, trots att solen inte skiner. Det är förhoppningen när Skellefteå Kraft nu försöker se om solenergi från vår, sommar och höst kan lagras i vätgas, för att sedan åter bli el under vinterhalvåret. 

Projektet kallas Zero Sun, ett namn som ska spegla att stora delar av Sverige inte kan nyttja solceller under årets mörkaste månader. Vätgasvillan är helt frånkopplad elnätet, men ser ut och upplevs som vilken villa som helst. 

– Här ska du kunna leva precis som vanligt, säger Fredrik Jonsson, projektledare Zero Sun. 

På taket sitter 72 solpaneler, som när vi besöker villan är helt täckta av snö. Panelerna producerar 25 kwh, att jämföra med en vanlig solcellsanläggning för motsvarande villa som skulle ligga på 8-10 kwh. Nedanför huset finns en slags bunker ovan jord, specialbyggd för att klara säkerheten av de 160 vätgasflaskorna som förvaras inuti. 

När solpanelerna producerar el görs överskottet om till vätgas och lagras. När panelerna inte kan användas eller inte producerar tillräckligt mycket, startar en omvänd procedur, där vätgasen återigen görs om till el och ombesörjer såväl elbehov som uppvärmning av villan. 

Projektet pågår under tre år och än så länge ser det mycket lovande ut enligt Fredrik Jonsson. 

– Kan man göra det här på en plats där vi inte kan nyttja solpanelerna fyra månader om året, då kan man göra det var som helst, säger han. 

Lyssna på poddavsnittet för att höra mer om projektet, hur säkert det egentligen är att ha en vätgasanläggning på tomten och om detta kan vara framtidens energilösning. Och kolla in videon nedan för att se hur det ser ut. 

Elin Leyonberg