Laura och Erik Vidje bygger sitt drömhus av halm och lera. Ett runt hus på en platta av återvunnet glas. Här kompromissas inte på bekvämligheten. 

– Vi vill ha det så bekvämt och hälsosamt som möjligt och vi får ett väldigt bra inomhusklimat. Det blir definitivt bättre än där vi bor nu, säger Laura Vidje. 

2017 påbörjades bygget av rundbalshuset i Kassjö utanför Umeå. Trots mycket knapp byggerfarenhet väljer Laura och Erik att bygga så mycket som möjligt själv. För att lära sig mer har paret gått kurser i att bygga med lera och halm. De anordnar även själva kurser, där de anlitar kursledare och samlar kursdeltagare i huset och på så vis få både kunskap och arbetskraft. 

Huset är på 120 kvadratmeter och kommer förutom kök och vardagsrum att bestå av tre sovrum, två mindre badrum, tvättstuga och en hall. De 70 centimeter tjocka väggarna är fyllda av hårt packad halm, som ger ett gott isolervärde. Fasaden ska sedan att kläs med lerputs och målas med vit kalkfärg. 

– Man vill bara känna på väggarna, jag tycker att lera är ett så härligt material. Jag kommer att forma alla väggar med mina egna händer.

Att bygga hållbart och cirkulärt är viktigt för Laura och Erik, därför använder de sig av lokalproducerat material så långt som möjligt. Leran består exempelvis av jord som grävdes bort när plattan lades, blandat med hästskit från en närliggande gård.

Bygget kombinerar traditionella lösningar med nya och anpassas efter de lokala förutsättningarna. Huset har låga energibehov och ska göra paret mer självförsörjande och motståndskraftiga. Men det är också en del av ett kretslopp. 

– Vi vill att huset går att plocka isär i sina beståndsdelar, att det antingen går att kompostera eller återvinna, säger Laura Vidje. 

Elin Leyonberg