Om klimatekot

Klimatekot är politiskt oberoende, men på klimatets och individens sida. Jag som driver klimatekot heter Elin Leyonberg och har många års erfarenhet som journalist, programledare och redaktör på TV4 och SVT. I journalistikens väsen ligger att belysa problem i vårt samhälle, samtidigt visar forskning att ju mer domedagsprofetior vi får, hur sanna de än må vara, och ju mer vi själva känner att vi bidrar till denna undergång, desto mer stoppar vi huvudet i sanden. Våra försvarsmekanismer slår till. Det kallas för klimatparadoxen.

Problemen finns och det är många företag och politiker som inte gör tillräckligt. Om detta rapporteras det nästan dagligen och det finns många starka och viktiga krafter som försöker påverka såväl företag som politiker. Men vi behöver också inspiration. Vi behöver se vad som faktiskt görs och vad som går att åstadkomma.

Jag drivs av en övertygelse att också individer kan förändra ett samhälle. Det är trots allt vi som är samhället. Genom att bli mer medvetna om vilka val vi gör, så kan vi genom konsumentmakt påverka företagen. Och våra politiker, de törs inte ta speciellt stora klimatbeslut, utan att känna stöd från opinionen.

Med den här sidan och podden vill jag framför allt inspirera till en mer hållbar livsstil. Det handlar om att börja i det lilla. Att göra livsstilsförändringar tar tid och att försöka göra allt samtidigt, kommer inte att leda till ett bestående resultat. Men förhoppningsvis kommer du att hitta inspiration till några saker som faktiskt skulle underlätta just ditt liv. För är det något jag har upptäckt, så är det att varje steg jag och min familj tagit i resan mot ett klimatsmart liv, har gjort livet lite enklare. Vi har fått mer tid, färre orosmoment och bättre ekonomi.

Men låt det ta tid. Låt dig inspireras av de resor andra redan har gjort. Och strunta i rösterna som vill att du ska vara perfekt från början. Ingen kan göra allt perfekt, vi är bara människor. Men vi kan sträva framåt och tillsammans lista ut hur vi ska göra denna klimatresa, inte genom ångest, utan genom handlingskraft. Podden kommer ut var 14:e dag på torsdagar.

Lycka till och kom ihåg att tipsa mig om ämnen och människor du vill höra!

tipsa@klimatekot.se

Elin